FREE POSTAGE for order above RM150 (WM), RM250 (EM)
icon-search
icon-search

Is the texture of a cleanser important?

I selalu dengar/baca orang cakap yang "oh, kalau oily skin kena pakai cleanser jenis gel, dry skin kena pakai jenis cream" bla bla bla. Betul ke texture sesuatu cleanser tu penting untuk menentukan sama ada ia nya sesuai atau tak dengan skin type kita?

TAK SEMESTINYA.

Texture memang boleh mempengaruhi experience pengguna tapi faktor yang paling penting adalah formulation cleanser tu sendiri. Bukan semua cleanser yang mempunyai texture yang sama memberikan kesan yang sama jugak pada kulit.

For example, orang selalu cakap cleanser yang jenis foam ni drying tapi ada je foamy cleanser yang gentle & mild pada kulit. Same goes with gel cleanser, ada je yang jenis dry & sensitive skin boleh guna, tak semestinya dorang hanya sesuai dengan cream cleanser.

The bottom point is the texture of the cleanser ni bukan lah penentu cleanser tu sesuai atau tak with your skin type tapi the formulation, ingredients & how it makes your skin feel lepas bilas tu yang paling penting. Kalau cleanser ada clay atau aha/bha, usually memang akan rasa drying, tak kesah lah texture dia lagu mana pun.

Read -> CLEANSER 101



Older post Newer post

Your Cart

Your cart is currently empty.

Continue browsing here.